Januari 2010
 

Kantoorpand met werkplaats uitgekiend ontworpen en geconstrueerd

Zou je alle architectonische elementen wegdenken, dan was het pand een doorsnee, met grijze sandwichpanelen beklede betonnen schuur met een hellend dak. De kneep zit 'm in de toevoeging en die de architect deed. Verreweg het opvallendste element is de brede holle 'kantoorkoker' die dwars door het gebouw lijkt te zijn geduwd en die aan beide kopzijden eindigt in een gevel met vrijwel alleen maar glas.

De dichte delen van de balk zijn bekleed met geperforeerde koperen gevelpanelen die op den duur verkleuren en daarmee zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Het grijze deel van het pand herbergt de werkplaats van het bouwbedrijf. Een keukenhandel en Studio B3 zijn medegebruikers van het pand.

Constante binnentemperatuur
Duurzaamheid was het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwerp. 'Isolatie, warmteaccumulatie en optimaal gebruikmaken van invallend zonlicht waren in het ontwerpproces sleutelbegrippen', vertelt Hans Frissen (Studio B3). 'Vandaar de keuze voor een beton skelet. Voor de verwarming maken we gebruik van aardwarmte die we via lucht - en vloerverwarming in het pand breng en; het is dus van belang een zo constant mogelijke binnentemperatuur te kunnen aanhouden.

'De overgedimensioneerde overstekken van het dak dragen daar ook toe bij: in de zomer, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, fungeren ze als natuurlijke zonwering, terwijl in de wintermaanden het zonlicht, bij een lagere zonnestand, juist diep het pand in kan dringen.

Faseverschuiving
De opbouw van het dak sluit aan bij de gedachte van een jaarrond constante, aangename binnentemperatuur. Hebel dakplaten - weliswaar wit geschilderd, maar net als de staalconstructie gewoon in het zicht - vormen de basis.

'Ze isoleren en accumuleren en zijn daarmee een logische keuze', aldus Frissen. 'Vooral de faseverschuiving die dankzij de platen optreedt, is een belangrijk winstpunt.' Op de platen is een isolatiepakket aangebracht; de afwerking bestaat uit stalen roevenpanelen waarop binnenkort zonnecollectoren worden gemonteerd. Zo ontstaat een licht en tegelijk sterk dak dat een regulerende functie heeft in de warmtehuishouding in het pand.

Als het aan Frissen had gelegen, was er ook nog een leidingsysteem voor de verwarming van water in aangelegd. 'We hebben zo'n systeem onlangs mede ontwikkeld in een ander project. Helaas waren we met ons eigen pand al te vergevorderd om het nog te kunnen inpassen. Desondanks ben ik ingenomen met het resultaat. Het voelt goed, letterlijk en figuurlijk .'

Bron: Xella Magazine

Artikel Kantoorpand met werkplaats uitgekiend ontworpen en geconstrueerd (pdf)

deel deze pagina
zoeken
zoek 
in 

Bezoekadres

Eemweg 29b
3755 LC Eemnes

Telefoon

035 538 35 27

U vindt ons ook op

twitter facebook

Van der Wardt Bouwgroep is aangesloten bij
Bouwend Nederland
Woningborg Groep